středa 28. srpna 2024

20 úžasných míst v Anglii, Walesu a Skotsku

0
 
 
 
Přišlo mi, že kromě mě už ve Velké Británii byli všichni. Není těžké dostat se do Londýna, letenky jsou poměrně levné, ale já jsem vždycky chtěl poznat něco z celé země. Už dlouho jsem měl sen procestovat Anglii, Wales i Skotsko. Věděl jsem, že to bude cesta dlouhá a náročná, ale jak se říká, když něco chceme, prostě to udělejme. Výsledkem byla návštěva minimálně těchto 20 míst, které doporučuju všem, co se do tohoto kouta světa vydávají.



1) Doverské útesy

Už když míříte trajektem do Anglie, uvidíte tyto nádherné křídové útesy. Doverské útesy (anglicky "White Cliffs of Dover") jsou ikonické vápencové útvary na jihovýchodním pobřeží. V průběhu druhé světové války byly tyto útesy první věcí, kterou britští vojáci viděli při návratu domů z kontinentu, a pro mnohé symbolizovaly bezpečí a vlast. Útesy, které dosahují výšky až 110 metrů, tvoří dramatický kontrast s modrým mořem a za dobrého počasí jsou viditelné i z francouzského pobřeží, které je od nich vzdálené pouhých 34 kilometrů přes Lamanšský průliv. 


 


2) Londýn – povinná zastávka

Londýn všichni známe, ale já jsem měl šanci navštívit jej až teď. Dnes je Londýn globálním centrem financí, kultury a vzdělání. Kromě ikonických památek, jako je Big Ben, Tower Bridge a Buckinghamský palác, je město také známé svou rozmanitostí – více než třetina obyvatel Londýna se narodila mimo Spojené království. Londýn má přes 170 muzeí, my jsme za krátkou dobu nestihli ani jedno, takže se sem jednou stejně jednou budu muset vrátit na expedici do Britského muzea, voskové figuríny nebo Harryho Pottera.

 


3) York

York je historické město v severní Anglii, které bylo založeno Římany v roce 71 n. l. pod názvem Eboracum. Město je známé svým dobře zachovalým středověkým charakterem, který zahrnuje slavnou katedrálu York Minster, jednu z největších gotických katedrál v Evropě. Proslulé jsou také jeho úzké uličky (například moje oblíbená Shambles) a hradby, které obklopují historické centrum. York má bohatou vikinskou minulost, což dokládá muzeum Jorvik Viking Centre.

 


4) Hadriánův val

Hadrianův val je historická opevněná stavba postavená Římany na severu Anglie, která se táhne od pobřeží k pobřeží v délce přibližně 117 kilometrů. Byl postaven císařem Hadrianem v roce 122 n. l. jako obranná bariéra proti kmenům z dnešního Skotska a sloužil jako symbol římské moci. Val byl posílen pevnostmi, strážními věžemi a bránami, které zajišťovaly kontrolu nad pohybem lidí a zboží. I když se dnes dochovaly jen části původní stavby, Hadrianův val je jednou z nejznámějších římských památek ve Velké Británii a je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.
 

 
 

5) Jezero Lochness a pevnost Urquhart

Loch Ness je tajemné a slavné jezero ve Skotské vysočině, které se rozkládá na délce přibližně 37 kilometrů a dosahuje hloubky až 230 metrů. Je známé nejen svou impozantní velikostí a krásnou přírodní scenérií, ale především díky legendě o tajemném tvorovi jménem "Lochnesská příšera" neboli Nessie. Snažil jsem se ji najít, ale zrovna se potápěla. Pověsti o Nessie, sahající až do středověku, přitahují tisíce turistů i kryptozoologů, kteří se snaží spatřit tohoto údajného tvora. Loch Ness je druhým největším skotským jezerem podle povrchu, ale největším podle objemu vody, což jen posiluje jeho mystiku.


Nejlepší výhledy na Lochnesské jezero je podle mě ze zříceniny pevnosti Urquhart. Byla postavena ve 13. století a sehrála významnou roli během skotských válek za nezávislost. Po staletí sloužila jako strategická pevnost díky své poloze, která poskytovala kontrolu nad přístupem k jezeru. I když byla v 17. století opuštěna a částečně zničena, dnes je oblíbeným turistickým cílem. 


 



6) Spean Bridge

Na Spean Bridge nás už zachytilo typické skotské počasí – deštivo. Tomu se asi nikdy vyhnout nedá. Spean Bridge je vesnice, která je důležitým dopravním uzlem na cestě k turistickým destinacím jako Ben Nevis nebo Great Glen. Leží na malebné trati West Highland Line, která nabízí nádherné výhledy na skotskou krajinu. A právě tady začíná to nejhezčí z celé cesty. To, za čím jsme jeli. Skotská krajina, ovečky všude, kam se podíváte, pastviny a nekonečné lány.

 

 

 

7) Pohoří Grampian a vřešoviště Rannoch Moore

Tady se mi tajil dech. Když se vydáte přes vřesoviště Rannoch Moor, ocitnete se v rozlehlé a izolované oblasti s vřesem pokrytými rašeliništi a zamokřenými pláněmi, které vytvářejí jedinečnou atmosféru divoké přírody. Je to jedna z nejkrásnějších krajin, které jsem kdy viděl. Připadal jsem si jako v nějakém fantazy seriálu a čekal, odkud vyletí drak. Cesta vás může zavést až do fascinujícího údolí Glen Coe, které je známé svou dramatickou scenérií strmých hor a temnou historií masakru klanu MacDonaldů v roce 1692. Je zde údolí Glen Coe, často považováno za jedno z nejkrásnějších údolí ve Skotsku, přitahující dobrodruhy i milovníky přírody, tudíž mě!


 

Mlha může proměnit scenérie v mystické krajiny, kde se zdá, že hory i lesy mizí a znovu se objevují, což působí, jako by skotská vysočina byla zahalena neustále do nějakého tajemství. Jistě, mohli jsme mít slunečno, ale tady jsem byl opravdu rád, že nebylo. Tyhle fotky si vytisknu nejen do alba, ale zůstanou navždy ve vzpomínce. Když jsme tudy kráčeli, bušelo mi srdce a měl jsem husí kůži. Takže pokud byste měli z Británie navštívit jen jedno místo, fakt jeďte sem!


 
 

8)  Edinburgh

Ještě víc než do Londýna jsem se těšil do kouzelného Edinburghu. Už z fotek tohle město vypadá neskutečně tajemně, ale naživo je ještě lepší. Tady nám počasí zase dopřálo vedro a ulice byly plné kvůli známému festivalu pouličních umělců, až jsem si přál, abych Edinburgh navštívil v onom typickém sychravu a deštivu a prošel ty ulice v pláštěnce. Jediné, co mě na návštěvě Edinburghu mrzelo, bylo málo času, měli jsme jen jeden den a to tady nestačí. Takže Edinburghu, nevidíme se naposledy.
 
 
 

 
Historické centrum Edinburghu, známé jako Staré město, je labyrintem úzkých uliček a historických budov, zatímco Nové město, postavené v 18. století, je známé svou elegantní georgiánskou architekturou. Jedinečná je třeba kavárna, kde Rowlingová psala Harryho Pottera a po celém městě najdete spoustu kouzelnických spojitostí. Město je navíc domovem světoznámých muzeí, jako je Národní muzeum Skotska, a zelených prostorů, včetně krásných Princes Street Gardens a Arthur's Seat, který nabízí panoramatické výhledy na celé město.
 

 
 
 

9) Hrad Stirling

Kromě Edinburghského hradu, kde byly skotské klenoty, jsem navštívil i hrad Stirling. Hrad byl svědkem rozhodujících událostí, včetně vítězství Williama Wallace v bitvě u Stirling Bridge a korunovace skotských králů. Dnes je hrad Stirling fascinujícím muzeem, kde návštěvníci mohou objevovat jeho historické komnaty, středověké věže a nádherné paláce. Ze svého vyvýšeného postavení nabízí nádherné výhledy na okolní krajinu, včetně údolí River Forth a historických bojišť.
 

 
 

10) Gretna Green

Gretna Green, ležící poblíž hranic se Skotskem, je známá svou historickou rolí jako oblíbené místo pro romantické svatby, které zde probíhají od 18. století. Město je proslulé svou tradiční svatební kovárnou, kde se konají obřady podle starodávného zvyku, a atraktivním prostředím, které láká zamilované páry z celého světa. 

 

 

11) Keswick 

Když jsem procházel Keswickem, zjistil jsem, že tomuhle městu vlastně vůbec nic nechybí. Keswick, situovaný v srdci Lake District, je oblíbený svou krásnou přírodní scenérií a bohatými možnostmi pro outdoorové aktivity. Město je centrem pro turisty, kteří chtějí prozkoumat okolní jezera, jako je Derwentwater, a horu Skiddaw. Keswick je také známý svým živým trhem a kulturními akcemi, které obohacují návštěvníky o skvosty anglického venkova a úchvatné výhledy na krajinu. Kdybych měl neomezené finance, říkal jsem si, že bych chtěl žít právě v Keswicku. To městečko mělo všechno, bylo malebné, přírodní a také velice dog-friendly jako já – pes kam se podíváš.


 

 

 

12) Jezera v Lake District, Loch Lomond a Windermere

Při cestě po Británii jsme navštívili spoustu jezer a já si popravdě řečeno nepamatuji všechna, proto je dávám do jednoho odstavce, ale to nic nemění na jejich kráse. Lake District, rozsáhlý národní park v severozápadní Anglii, je známý kromě jezer také zelenými kopci a dalšími horskými vrcholy. Vím, že mě uchvátilo jezero Loch Lomond, největší jezero ve Skotsku podle objemu vody a jeden z největších podle rozlohy. Chtěl jsem se vykoupat, ale voda byla všude dost ledová i takhle v srpnu. Co ovšem doporučuju, je jezerní plavba lodí. Je jedno, které z jezer si vyberete, všechna jsou krásná. My si vybrali Windermere a u pobřeží jsme si dali typické britské pivo bez pěny.

 

 

 

13) Liverpool

Liverpool je město, které vás doslova strhne svou energií a osobitostí. Leží na severozápadním pobřeží Anglie a je známé jako domov legendárních Beatles, což znamená, že pokud jste fanoušky „The Fab Four“, máte se na co těšit. Především co se týká nočního života. Snad každý klub v Liverpoolu nabízí živou hudbu, včetně nejznámějšího The Cavern Clubu, kde kromě Beatles hrály i hvězdy jako Queen, Adele, The Who, Nazareth a mnoho dalších (mají zde celou zeď slávy). Nesmí chybět fotka s Johnem Lennonem na Penny Lane.




Liverpool je také domovem dvou fotbalových rivalů, Liverpool FC a Everton FC, takže pokud máte rádi fotbal, atmosféra na zápasech je naprosto elektrická. A nejen to – město je plné krásných architektonických skvostů, muzeí, jako je Tate Liverpool, a galerií, které vás pohltí svými sbírkami. Liverpool je zkrátka místo, které kombinuje historii s moderním pulzem a nabízí spoustu zážitků pro každého. Další z měst, kam se musím ještě vrátit a propařit tam několik nocí.


 


14) Wales a národní park Snowdonia

Ale zpátky do přírody, tentokrát do Walesu. Nejvýraznějším vrcholem je Mount Snowdon, nejvyšší hora Walesu, která vás odmění dechberoucími výhledy, pokud se odhodláte vystoupat na její vrchol. Tady nemá cenu se moc rozepisovat, tady je třeba se jenom kochat tou nádhernou přírodou, která skutečně dobíjí psychické baterky.





15) Přístavní město Conwy

Conwy, ležící na severním pobřeží Walesu, je malé město, které je známé především díky svému impozantnímu hradu Conwy Castle. Tento majestátní hrad ze 13. století se pyšní mohutnými kamennými hradbami a věžemi, které poskytují úžasné výhledy na město a okolní krajinu. Conwy je také domovem jedné z nejzachovalejších městských hradeb v Evropě a nabízí malebné uličky plné kouzelných domků a útulných kaváren. Mě zaujal třeba nejmenší domek v celé Británii.

 

 
 

16) Chester

Naproti tomu Chester, ležící na hranici mezi Anglií a Walesem, vás uchvátí svou jedinečnou kombinací římské a středověké architektury. Město je obklopeno téměř kompletními hradbami, po kterých se můžete projít a nasávat historii, která zde doslova dýchá z každého kamene. Chester je známý také svými „Rows“ – unikátními středověkými nákupními arkádami s dvouúrovňovými obchody. Ať už se procházíte po malebném nábřeží řeky Dee nebo obdivujete nádherně zdobenou katedrálu v Chesteru, obě tato města vás zcela pohltí svým historickým kouzlem a okouzlí jedinečnou atmosférou.
 
 


 

17) Hrad Caernarfon

Hrad Caernarfon je jedním z nejimpozantnějších středověkých hradů ve Velké Británii, který se hrdě tyčí na břehu řeky Seiont v severním Walesu. Tento mohutný hrad, postavený v 13. století králem Eduardem I., nebyl jen obrannou pevností, ale také symbolem anglické moci nad Walesem. Se svými vysokými hradbami, mnoha věžemi a osmihrannými baštami působí jako z pohádky a přitahuje návštěvníky svou dramatickou architekturou a historickým významem. Hrad Caernarfon má také významné místo v moderní historii – právě zde byl v roce 1969 korunován princ Charles jako princ waleský.

 


 

18) Stonehenge

Nebyla by to návštěva Británie, kdybych nenavštívil světoznámý Stonehenge. Tohle byl opravdu můj splněný sen. Stonehenge je jednou z nejikoničtějších a nejzáhadnějších prehistorických památek na světě, nacházející se na Salisburské pláni v jižní Anglii. Tento monumentální kruh obrovských kamenných bloků, postavený před více než 4 000 lety, přitahuje ročně tisíce návštěvníků, kteří jsou fascinováni jeho mysteriem a původem. Přesný účel Stonehenge zůstává záhadou, ačkoli se předpokládá, že mohlo sloužit jako místo pro astronomická pozorování, náboženské obřady nebo pohřebiště. Co činí Stonehenge tak fascinujícím, jsou nejen samotné megality, ale také způsob, jakým byly tyto obrovské kameny dopraveny na místo a vztyčeny bez moderní technologie.

 




 

19) Salisbury

Kousek od Stonehenge je také městečko Salisbury se světoznámou katedrálou. Salisbury Cathedral, dokončená v roce 1258, se pyšní nejvyšší kostelní věží ve Velké Británii, dosahující výšky 123 metrů, a ukrývá jednu z nejlépe dochovaných kopií Magna Charty, slavné listiny z roku 1215. Město samo o sobě má půvabné středověké centrum s úzkými uličkami, historickými budovami a trhy, které dodávají místu zvláštní atmosféru.

 




 

20) Brighton

 
Chcete-li se při cestování po Británii podívat na živou pláž, doporučuju právě Brighton. Brighton je živé a bohémské město na jižním pobřeží Anglie. Tento populární přímořský letoviskový cíl láká návštěvníky svou ikonickou promenádou a Brighton Pier, kde najdete zábavní atrakce, herny a klasické britské fish and chips. Město je také domovem Royal Pavilionu, extravagantního paláce inspirovaného orientální architekturou, který byl původně postaven jako královská rezidence pro prince regenta, pozdějšího krále Jiřího IV.
 
 


 
 
Jak jste si asi všimli, tohle byla jedna z mých nejnáročnějších cest. Projet všechna tato místa vyžaduje hodně času a přejíždění, nejsou to zrovna malé vzdálenosti. Musím ale říct, že přes všechen nekomfort Anglie, Wales i Skotsko určitě stojí za to. Britové jsou neskutečně milí, neustále mě oslovovali "honey" nebo "sweeatheart", omlouvali se, i když nic neudělali, usmívali se. Oproti Francouzům v Bordeaux, kteří asi turisty moc nemusí, to byl velký rozdíl. Takže hurá do Británie!


Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat