pondělí 8. července 2024

3 aktivity, které se musí stihnout v Bordeaux

0


 

Francie je oblíbenou destinací nejen pro milovníky rozlehlých vinic, ale také pochutin, architektury nebo přírodních památek. Oblast kolem Bordeaux je vynikající na prodloužené víkendy, let z Prahy sem trvá necelé dvě hodiny. Letos jsem si tak mohl ze seznamu přání podobně jako "jíst boloňské špagety v Boloni" mohl vyškrtnout také "pít bordeaux v Bordeaux". Věřte nebo ne, víno ale nebylo to, kvůli čemu jsem se do Bordeaux vydal.



1) Pít bordeaux v Bordeaux


Kdo sem přiletí, určitě nesmí opomenout samotné město Bordeaux. Procházejte se po nábřeží řeky Garonny, kde najdete ikonickou zrcadlovou fontánu Place de la Bourse. V létě je skvělá na osvěžení nohou, ale dají se tam vyfotit také pěkné zrcadlové fotky. Známé je také Cité du Vin, interaktivní muzeum vína, které vás provede historií a uměním vinařství. Ostatně víno a restaurace jsou tady na každém kroku a jediné, co vás může odradit od vychutnávání, jsou samotní Francouzi, kteří jsou známí svojí nevraživostí vůči turistům a všemu, co promluví jinak než francouzsky. Milovníci historie by neměli vynechat taky gotickou katedrálu svatého Ondřeje a za zmínku stojí i pevnost Porte Cailhau. Pokud hledáte přírodnější relaxaci, vydejte se do botanické zahrady Jardin Public.

 

 



2) Zabořit nohy do písku největší evropské duny


Jen kousek od Bordeaux se nachází největší písečná duna v Evropě, Dune du Pilat. Právě tenhle úkaz byl mým hlavním cílem. Monumentální duna, která se tyčí až do výšky 110 metrů nad hladinou moře a rozprostírá se na délce téměř tří kilometrů, nabízí úchvatné výhledy na Atlantský oceán a husté borové lesy v okolí. Výstup na dunu je sice fyzicky náročnější, ale odměnou jsou panoramatické scenérie, které berou dech. Na jedné straně prales, na druhé oceán, co víc chtít. Na vrcholu duny můžete obdivovat kontrast mezi modrou vodní hladinou a zlatým pískem. No, mně samozřejmě nevyšlo počasí, takže jsem si dunu užil za hustého deště, větru a zimy. Plavky jsem tentokrát nechal v batohu, ale i tak je to krásné, co myslíte?


 

 

 

K duně se dostanete pohodlně autobusem z turistického městečka Arcachon. Do Arcachonu jezdí zase vlaky přímo z Bordeaux. Čekání mezi spoji si lze zkrátit prohlídkou městečka nebo se uvelebit na krásné pláži a molu. Město je známé svou elegantní architekturou a krásnými vilami, zejména v oblasti zvané Ville d'Hiver, kde si můžete prohlédnout nádherné domy z 19. století. Místní malebné restaurace nabízejí také vyhlášené ústřice z Bassin d'Arcachon.

 

 

 
 
 

3) Procházet se vinicemi v Saint-Émilion

 
Co by to bylo za vinařskou turistiku, kdyby člověk nevyrazil za vinicemi. Z Bordeaux jezdí vlaky do vyhlášené středověké obce Saint-Émilion každou chvilku. Je zapsaná mezi památky UNESCO a je skutečným pokladem v srdci bordeauxské vinařské oblasti. Tato vesnička s dlážděnými uličkami a historickými kamennými budovami nabízí jedinečný pohled do středověké historie a bohaté vinařské tradice. Saint-Émilion je proslulé svými vynikajícími víny, takže návštěva některého z místních vinařství je téměř povinností. 
 
 

 
Dominantou obce je impozantní monolitický kostel, který je částečně vytesán do skály a nabízí panoramatický výhled na okolní vinice. K dalším zajímavostem patří věž Tour du Roy, klášter Cordeliers a katakomby. Pro milovníky dobrého jídla je zde mnoho restaurací nabízejících tradiční francouzskou kuchyni v kombinaci s výbornými místními víny.
 
 

Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat